5., 4., 3. - Staffí den naruby

20.10.2010 14:34

31.05.2010 00:00

 

Tak jsme se konečně dočkali našich prvních závodů této sezony. Vyrazili jsme s přáteli Jitkou, Rendou a jejich sporťákem Tyronem na Staffí den do obce Bzince pod Javorinou. Vyjeli jsme v pátek odpoledne a za tónu kvalitní muziky :-) jsme dorazili před desátou hodinou večerní na místo určení, kde nás čekal další z pardubického gangu Slávek a jeho parťák Bazy. Sil nebylo mnoho, tak jsme šli po chvilce tlachání spát a nabírat síly na sobotu.

Sobotní program začal weight pull sprintem, kde jsme si dávali největší šance uspět, jelikož  tuto disciplínu pravidelně trénujeme. Dimo na trati dřel jako Bulhar, ale na víc než 5.místo to nestačilo. V konkurenci téměř 20 pejsků to nebylo špatné, ale... Dle očekávání proběhl trať jako raketa náš sportpartner Bazy a konkurenci porazil o parník. Gratulujeme! Ale velice milé překvapení přichystal nám i páníkům další Pardubičák Tyronek. V tréninku neběhá vůbec špatně, ale tady formu načasoval a skončil 4. ! Nutno dodat, že oba byli na svých prvních závodech. Druhou etapou sportovního maratonu byl monkey track, kterého jsme se my neúčastnili, ale Tyronek s Bazym rozhodně nepropadli,šikulové! Dále přišel prolog v podobě exhibice high jumpu Dimouška a Tyronka, kde oba ukázali, že i stafík umí skákat. Předváděčka se vcelku vydařila a našla se i spousta zájemců, kteří si tuto disciplínu vyzkoušeli. Tyronek si ještě vyzkoušel tah břemene do výšky a už se vše chystalo na vrchol dne weight pulling. Zde jsme si žádné cíle nekladli, jelikož tuto disciplínu netrénujeme a nevěděli jsme, co od jednoho z nejlehčích  psů na startu očekávat. Na celou soutěž měli závodníci 8 pokusů s možností 1 opravy. Hned po prvním pokusu (270 kg) se naše obavy prohloubily, Dimo se nám těsně před cílem zasekl a nešel dál a já to ještě ,, vyšperkoval" , když jsem nechal Dima nepozorností zakousnout do peška a bylo po srandě. Pak ale jakoby v Dimouškovi bouchly saze a kosil jednu zátěž za druhou. Rozhodčí této soutěže nás nabádal do vynechávání vah, že Dimo vypadá dobře, ale já mu tolik nevěřil, takže jsem nás možná okradl o lepší umístění. Poslední pokus jsme tedy nechali na 710 kg, se kterými si Dimo poradil. Tento náklad nám stačil na pro nás nečekané 4. místo. Mimo soutěž jsme si nechali naložit 875 kg, které by stačily na vítězství. Dimo se rval jako pravý gladiátor, ale kousek před čarou oddělující úspěch a neúspěch došla pára. Měli jsme Dimovi věřit víc, pokusy a síly pošetřit a nastoupit až na váhu 820 kg, která by znamenala placku. Ale to jsou kdyby a ty tu neplatí. Jsme na něj a jeho první představení na těžkém pulligu pyšní. Další medaili a to bronzovou veze do Pardubic z této disciplíny Bazy a jeho majitel Slávek Janoušek, který stanul na stupních vítězů i v celkovém pořadí za všechny disciplíny (Iron staff - 2.místo). Doslova heroický výkon podal na svém prvním weight pullingu Tyronek, který ukončil své vystoupení úspěchem na váze 600kg, dále nechtěli Renda s Jitkou pokračovat, protože je Tyronek ještě mladý pes. Smekám před Tyronem a rozhodnutím majitelů. Celkově jsme byli překvapeni výkony stafbulíků na pullingu a musím se přiznat, že vítěz s 875 kg a dost možná s drobnou rezervou, to  jsme nečekali. A i fenky se nenechaly zahanbit a vítězka Sway s více než 400 utaženými kilogramy (s velkou rezervou) byla fantastická.

Den utekl jako voda a byla neděle - výstavní den. Do kruhu mohli jít i pejsci s vadou, a tak jsme si nemohli nechat ujít ohodnocení našeho Dima od anglického rozhodčího Karla Karlssona. V kruhu jsme nikdy nebyli a už asi nikdy nebudeme, ani to nijak zvlášť netrénovali, ale panička se s naším sporťákem poprala statečně. Odměnou nám byl krásný posudek a  výborná, 3. místo z 8 zúčastněných pejsků! Měli jsme skutečně velkou radost. Mezi krasavce se ve třídě mladých zařadil i Tyronek Jíti a Rendy, který také s výbornou skončil 2.!

 

Posudek Dimo: mahagonovo - žíhaný pes, opravdu velmi pěkný pes, krásná a správná velikost a tvary - správně tvarovaný, má velmi atraktivní výraz, krásné oko a masku, prostorný hrudník a široká přední fronta, dobrá horní linie, správná délka trupu, správné úhlení zadních končetin, perfektně nesený chvost, potřebuje víc tréninku pro výstavy.

 

Podtrženo a sečteno se Staffí den vyvedl, i počasí se na sobotu umoudřilo. Kdyby nám někdo řekl, že budeme 5., 4. a 3., tak bychom se s pořadím do disciplín rozhodně netrefili, skončilo to tak nějak naruby oproti našemu očekávání. Pardubičtí zástupci ostudu vůbec neudělali ba naopak. Děkujeme kamarádům Anetě a Lukášovi za skvělou organizaci sportů a možnost prezentovat high jump... a snad za rok znovu...!

 

VIDEO z akce ZDE , ZDE  a ZDE   podrobné info a fotografie ZDE