Weight pull sprint

26.03.2011 13:32

22.02.2011 08:09

Před časem jsem se dohodl na spolupráci s webem www.staffbulls.eu, abych přispěl svojí troškou do rozjíždějícího se mlýna webu, který bude československou spoluprácí týkající se stafbulíků. Vše vypadalo velice dobře, ale majitel webu bohužel nenašel dostatek času na jeho provozování a snaha vytvořit tento web vzala brzy za své.

Jelikož se blíží doba show a sportovních akcí, rozhodl jsem se tedy prezentovat své články, které byly umístěny na staffbulls.eu, zde. Prvním takovým výtvorem je povídání o weight pull sprintu. Jestli někomu začínajícímu pomůže, jen dobře, protože mně rady a informace v něm uvedené pomohly velice ( díky všem, kteří nám při prvních krocích pomohli, zejména Dannymu... on ví :-) ).

Rád bych zdůraznil, že to není nějaký patent na úspěch, jen cesta, kterou jsme šli my s Dimem. Nejsem totiž fandou na ,, v sezoně a mimo sezonu". Dimovi je totiž jedno, jestli bude soutěžit za měsíc, nebo půl roku, potřebuje vybít energii, pohrát si, proběhnout, pobavit se a je mu fuk, jestli je srpen, nebo prosinec. Proto nečekejte nějaké recepty kondičních trenérů, my se chceme hlavně bavit...

 

WEIGHT PULL SPRINT

Jednou z disciplín, která je typická pro soutěže teriérů typu bull, je weight pull sprint. V této sprintersko – silové disciplíně běží pes na dráze, která je zpravidla 50 m dlouhá a táhne za sebou tříkolku se  zátěží (zátěž je rozdělena dle váhových kategorií, např. psi do 20 kg táhnou zátěž 70 kg). Stafbulíci psi běží na stejně dlouhé trati s pneu 6 – 9 kg a fenky  s pneu v rozmezí 3 – 6 kg ( Staffí den, Staff bull show). V případě, že se účastní SBT Pit bull show, platí pro ně pravidla stejná jako pro APBT a AST a tažená váha tříkolky je dle rozdělení do váhových kategorií. Na všech akcích může handler psa motivovat např.oblíbenou hračkou. Zakázané je lákat na živá zvířata či jídlo.

 

Vybavení

Asi je každému jasné, že pes netahá při běhu zátěž na obojku, ale je k tomu potřeba postroj. Jaký? To už je na zvážení samotného majitele, zda použije postroj obranářský, canicrossový, nebo pullingový. Každý má něco do sebe a je dobré zkusit u pejska víc variant, která mu bude nejvíc vyhovovat. My například začali u obranářského a přes pullingový jsme se opět vrátili k obranářskému a tuto disciplínu děláme na něm.  Kromě nezbytného postroje je potřeba pneumatika, případně tříkolka, nebo kolo.

 

Jak začít

Se zátěžemi v této disciplíně není kam spěchat. Nejprve je důležité naučit pejska nebát se toho, že za sebou něco táhne. Je tedy dobré trénovat na trávě, aby předmět za psíkem nedělal velký hluk a použít jen opravdu lehkou zátěž. Myslím, že s postupným přidáváním tažené váhy je čas až do období jednoho roku. Pokud by ale pejsek špatně reagoval na taženou věc, nemá smysl ho lámat, tím docílíte jen odpor k dané disciplíně. Je lepší přijít s motivací, nechte sprint sprintem, maximálně pejska namotivujte hrou s jeho oblíbenou hračkou, pak natěšeného pejska znovu připněte a rozběhněte se i s hračkou směrem od něj. Věřím, že chuť lapnout hračku bude větší než myšlenka na taženou věc. A hlavně chválit, chválit a chválit…

 

Jak trénovat

Přístup k tréninku bude u každého pejska individuální. Někdo tahá rád, jiný méně. Někdo se nechá rád hecovat křikem, jinému stačí jen před ním běžící páníček. Nechci zde psát nějaký zaručený recept na úspěch (protože ho určitě nevlastním), každý pejsek je jiný, proto jeden s nadšením odběhne 6 sprintů, jinému budou stačit tři. Za sebe mohu říci, že se sprintu věnujeme jednou týdně a střídáme tahání pneu a kola. Zároveň čas od času zařadíme kratší běh s dvěma až třemi pneumatikami. Je ale na posouzení každého, kolik jeho psík vydrží a kde má svůj limit. Samozřejmě před výkonem nezapomínejte na zahřátí pejska a po tréninku na důkladnou procházku.

 

Soutěže

Pokud by vás zajímalo srovnání časů vašich pejsků a nejlepších borců na soutěžích, koukněte se na www.luckybullteam.cz a budete hned moudřejší. Ale je jasné, že běhy jsou ovlivněné povrchem (výška trávy, sklon dráhy, suchý, či mokrý podklad), takže jediné možné měřítko je vyrazit na soutěže, pořádně se pobavit a maximálně si to užít.